COVID-19
5 Pelajar Universiti Dikesan Positif COVID-19

5 Pelajar Universiti Dikesan Positif COVID-19

Posted on

5 Pelajar Universiti Dikesan Positif COVID-19. Putrajaya: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan kluster dalam golongan pelajar di dua lembaga pengajian tinggi (IPT) membabitkan lima pelajar.

Pengarah Kesihatan COVID-19

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Mengatakan dua pelajar ialah dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) serta tiga lagi pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS).

KKM mengesyaki pelajar terbabit terdedah pada pekerja yang keluar masuk di universitas atau di cafe universiti. Semua pelajar IPT yang diasingkan semasa empat minggu cuma jalani saringan kesihatan serta bukan ujian pengesanan COVID-19, terkecuali memperlihatkan tanda-tanda.

“Mereka diasingkan empat minggu serta jika tidak bersatu sama orang luar, dia seakan-akan dikuarantin. “Kita ada lima kes iaitu dua pelajar UPSI pulang ke kampung serta ada tanda-tanda sebelum ujian calitan merasakan mereka positif COVID-19.

“Pelajar di universitas masih dikawal serta diasingkan pada saat ujian calitan digerakkan, kemungkinan besar mereka terdedah pada pekerja yang keluar masuk. “Di UMS, tiga pelajar positif serta kita jalankan pengesanan contact dalam golongan pelajar di universitas itu pada saat strategian sedang digerakkan. Kita yakin mereka terdedah di cafe. ” Tuturnya pada sidang media harian COVID-19, ini hari.

UPSI Dilarang Pulang Ke Kampung

Pada 11 Mei lalu Sabah menulis kenaikan tiba-tiba kes baharu positif COVID-19 dengan 10 kes serta dua daripadanya ialah pelajar universiti yang datang dari Semenanjung. Dalam perubahan terkait, penuntut UPSI dilarang pulang ke kampung halaman atau rumah semasing, buat memperkenankan kerajaan melakukan saringan COVID-19 ke atas mereka.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengatakan proses saringan perlu dikerjakan susulan dua penuntut yang pulang ke Sabah dijumpai positif COVID-19. “Kita berasumsi setelah mereka ada di universiti serta tidak keluar. Tanpa jangkitan. Mereka telah lewat tempoh inkubasi semasa dua bulan. Tiap tempoh inkubasi ialah dua minggu serta sepantasnya tanpa jangkitan.

“Bagaimana juga, ada lagi yang mendadak positif COVID-19. Karena itu di UPSI kita hentikan dahulu (penghantaran pulang) buat untuk saringan sebelum dibetulkan pulang, ” tuturnya. Di Muallim, Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak menetapkan pelajar terbabit dihantar pulang pada 6 Mei lalu serta disaring di hari sama.

Kesihatan Perak

Pengarah Kesihatan Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming. Mengatakan mereka dijumpai positif pada 11 Mei. Berikutan itu, tuturnya, PKD Muallim mengontak faksi pengurusan UPSI untuk lakukan strategian kes serta saringan contact rapat kes positif buat tentukan punca jangkitan dan step penyebaran dalam golongan masyarakat UPSI.

“Ini ialah sebahagian dibanding mekanisme operasi standar (SOP) pengaturan jangkitan COVID-19, ” tuturnya. Setakat jam 8 pagi tadi malam, tuturnya, beberapa 92 contoh ujian makmal COVID-19 diambil dibanding contact rapat kedua-dua kes membabitkan rakan pelajar, faksi pengurusan serta kakitangan UPSI.

Lima contoh dijumpai negatif COVID-19 setakat ini pada saat ketetapan ujian buat contoh selebihnya belum didapat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *